Протокол за результатами зустрічі з представниками громадських організацій підприємців, їх спілок та учасників ринку харчових продуктів за участі представників центральних органів виконавчої влади на тему: «Реформа системи харчової безпеки в Україні: покращення добробуту населення та конкурентоспроможності підприємств»

08.01.2013

ПРОТОКОЛ

м. Київ                                                                                                              25 грудня 2012 р.

 

Час проведення: з 15:00 до 17:00

 

Місце проведення: м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11, 6-й поверх, актова зала

 

Присутні:

 

Представники Держпідприємництва України:

Заступник Голови – О.Л. Шейко (головуючий на зустрічі), директор Департаменту інформаційного та організаційного забезпечення діяльності служби – Т.В. Жерибор, заступник директора Департаменту – начальник управління моніторингу розвитку підприємництва та координації діяльності територіальних органів – І.Ю. Муральова, начальник відділу правових засад державного нагляду та контролю – О.В. Галдецька, начальник відділу взаємодії з галузевими радами та громадськими об’єднаннями – С.П. Козиренко, головний спеціаліст відділу взаємодії з галузевими радами та громадськими об’єднаннями – Т.В. Кириленко.

 

Представники  міністерств та інших центральних органів виконавчої влади:

Головний спеціаліст відділу дозвільної системи у сфері господарської діяльності департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва  Міністерства  економічного  розвитку  і  торгівлі  України – В.В. Лисенко, начальник відділу Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів – О.В. Кобельков.

 

Представники громадськості:

Міхайліді П.М., Пугачов В.М., Лініченко К.Г., Кузнєцов Г.Д., Кокарев Д., Лапа В.І., Колеснік С.Д., Бережнов С.П., Подрушняк А.Є., Глущенко С.М., Онул К., Фесенко С.В., Підберезняк Т.В., Москальчук Л.В., Павленко В.

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ:

 

Реформа системи харчової безпеки в Україні: покращення добробуту населення та конкурентоспроможності підприємств.

Зазначена тема консультації стосується регулювання, передбаченого проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів» (реєстраційний № 10495 від 21.05.2012)* (далі – законопроект).

СЛУХАЛИ:

Заступника Голови Держпідприємництва України О.Л. Шейка із вступним словом.

Голову Громадської ради при Держпідприємництві України, президента Спілки кризис-менеджерів України Міхайліді П.М. щодо діяльності Громадської ради і готовності ради брати участь у реалізації ініціатив громадськості, пов’язаних з питаннями підприємництва.

Представників Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Глущенка С. та Онул К. щодо основних положень законопроекту, історії його розроблення та внесення до Верховної Ради України.

Заступника     директора     Інституту     екогігієни     та     токсикології     ім. Л.І. Медведя Бережнова С.М. щодо недоліків запропонованого законопроектом способу регулювання безпечності та якості харчових продуктів, нечіткості та неоднозначності запропонованої законопроектом термінології.

Директора Ліги виробників харчових продуктів Кузнєцова Г.Д. щодо позитивних результатів, які будуть у разі прийняття законопроекту, доцільності запропонованого способу регулювання галузі.

*Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів» (реєстраційний № 10495 від 21.05.2012) внесено до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України 21.05.2012 р. та включено до порядку денного 06.09.2012 р.

12.10.2012 р. цей законопроект визначено Президентом України як невідкладний.

12.12.2012 р. у зв’язку з припиненням повноважень Кабінету Міністрів України та відповідно до статті 105 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 № 1861-VI, законопроект відкликано з Верховної Ради України.

За інформацією представників Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України законопроект стосовно внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів (у редакції законопроекту № 10495 від 21.05.2012) із відповідними матеріалами готується для погодження з центральними органами виконавчої влади для подальшого подання його до Кабінету Міністрів України для схвалення і подальшого подання на розгляд Верховної Ради України.

 

ОБГОВОРИЛИ:

 

Основні положення законопроекту.

Проблеми трактування термінології, запропонованої в законопроекті.

Доцільності введення європейської практики наявності єдиного компетентного органу, що реалізує державну політику у сфері безпечності харчових продуктів.

Доцільності передачі повноважень компетентного органу щодо безпечності харчових продуктів до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Доцільності та ефективності системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP).

В цілому учасники зустрічі сходяться на думці щодо необхідності реформування сфери безпечності харчових продуктів з урахуванням європейського досвіду та з дотриманням пріоритетів безпеки харчових продуктів для життя і здоров’я громадян.

 

ВИРІШИЛИ:

 

1. Держпідприємнитцву України в межах своїх повноважень здійснювати роботу, спрямовану на ефективне проведення реформи в галузі харчових продуктів та забезпечення розвитку підприємництва в цій галузі, а також врахувати висловлені на зустрічі позиції щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів» (реєстраційний № 10495 від 21.05.2012) у разі надходження відповідного законопроекту на погодження в якості регуляторного акта.

2. Громадськості взяти активну участь у обговоренні проекту Закону України щодо безпечності харчових продуктів у разі його оприлюднення регуляторним органом з метою отримання зауважень і пропозицій.

 

Заступник Голови,

головуючий на зустрічі                                                             О.Л. Шейко

 

 

Секретар зустрічі                                                               С.П. Козиренко